Boeken

Nieuw van Tobias Reijngoud: Levenskracht & Levensvragen Eerder verscheen van hem Volgers en vormersWeten is meer dan metenHet nieuwe bankieren (in de top-10 beste economieboeken 2009 van Athenaeum Boekhandel Amsterdam), Ontwikkelingshulp in 2 uur en 53 minuten en Te gast in Namibië. Daarnaast werkte hij mee aan Dutch Magic: gesprekken met Nederlandse topondernemers.  

Levenskracht & Levensvragen

In 2018 verscheen mijn nieuwe boek Levenskracht & Levensvragen: gesprekken met Jan Terlouw, prinses Irene, Herman Wijffels, Lenny Kuhr, Huub Oosterhuis, Awraham Soetendorp, Pim van Lommel, Anne Gaay Schouwenaar, Asse Aukes, en Reid de Jong.

Herman Wijffels: "Ik heb in Zuid-Afrika de afgelopen jaren een aantal natuur-trails gelopen. Wandelingen dwars door de wildernis. ‘s Nachts loop je in je eentje wacht bij het kampvuur. Je loopt daar tussen de wilde dieren. Wat ik daar ervoer was de heelheid van alles, en onze eigen pure natuur als mens. We zijn onderdeel van de natuur, van de gemeenschap van het leven."

Pim van Lommel: "Een bijna-doodervaring is een eenheidservaring. Mensen die terugkomen na een bijna-doodervaring hebben het inzicht dat alles en iedereen verbonden is. Want alles bleek één, buiten tijd en ruimte om. Die absolute verbinding is een overweldigende ervaring die hun leven en hun wereldbeeld volledig omdraait."

Volgers en vormers (2013)

Hoe ziet het onderwijs van de toekomst eruit? En hoe zou het eruit moeten zien? Dat zijn de centrale vragen van Volgers & vormers. Tobias Reijngoud ondervroeg een verrassende groep opinieleiders over hun visie op het onderwijs. Kunnen we onze kinderen eigenlijk wel toevertrouwen aan die slechtopgeleide pabo-studentjes? Verwordt een basisschool niet tot een armoedig trainingscentrum voor de Cito-toets wanneer die toets de toekomst van de leerlingen bepaalt? Is een school alleen bedoeld om jongeren voor te bereiden op de arbeidsmarkt, of moet er ook tijd worden gereserveerd voor Plato en W.F. Hermans? Is het goed wanneer de politiek scholen uniform afrekent op resultaten, of gaat de onderwijskwaliteit omhoog wanneer docenten juist veel vrijheid en vertrouwen krijgen om hun onderwijs naar eigen inzicht in te richten? Als meisjes zoveel beter leren dan jongens, waarom zetten we ze dan niet op een aparte school? En is het niet veel efficiënter en goedkoper om de leraar te vervangen door een iPad vol educatieve programma’s?
>> Lees verder

Weten is meer dan meten (2012)

Economisering is een trend in de samenleving. Bedrijven en banken denken vooral aan het maximaliseren van hun winst en plegen zo roofbouw op de aarde. Scholen beperken zich tot economisch nuttige vakken en verschrompelen zo tot instituten die opleiden tot geestelijke armoede. Zorginstellingen denken in zorgminuten en verschralen zo tot zakelijke dienstverleners. In het nieuwe boek Weten is meer dan meten staat de vraag centraal wat er verloren gaat als marktwerking en financiële doelstellingen de toon aangeven in de samenleving. Tobias Reijngoud interviewde veertien spraakmakende opinieleiders en zocht met hen naar alternatieven voor de economische en financiële benadering.

>> Voorpublicatie Trouw, 21 februari 2012

>> Voorpublicatie de Volkskrant, 23 februari 2012

>> bespreking in de Volkskrant

> > Opinieartikel nrc next 8 juni 2012.pdf

>> Boekpresentatie door Frenk van der Linden, 2012: www.vimeo.com/37953807

>> Foto's boekpresentatie, 23 februari 2012

>> Lees fragmenten uit dit boek

Ontwikkelingshulp in 2 uur en 53 minuten (2009)

Er zijn maar weinig onderwerpen die de gemoederen zó kunnen bezighouden als de eenvoudige vraag: helpt hulp? In de media buitelen voor- en tegenstanders over elkaar heen met felle en soms emotionele betogen. Maar wie heeft er nou eigenlijk gelijk? Voor de gemiddelde krantenlezer of journaalkijker is dat moeilijk uit te maken. Dit toegankelijke boek zet alle argumenten op een rijtje en wapent de lezer met  achterinformatie en historische perspectieven over ontwikkelingshulp. Het ideale boek voor mensen die meer willen weten over hulp maar er niet al te veel tijd aan kunnen besteden. Niet méér dan 2 uur en 53 minuten.

>> 'Een aanrader' (nu.nl)

>> Lees fragmenten uit dit boek

Het nieuwe bankiere - de duurzame oplossingen van bankier Peter Blom (2009)

Peter Blom is directievoorzitter van Triodos Bank, de enige onafhankelijke, duurzame bank van Nederland. Waar andere banken slechts met moeite (en met overheidssteun) de klappen van de kredietcrisis weten op te vangen, groeit Triodos Bank met 20 procent per jaar. Wat is het geheim van dat succes? En wat kunnen andere banken leren van de aanpak van Triodos Bank? In dit boek geeft Peter Blom zijn analyse en pleit hij voor een totaal andere manier van bankieren en ondernemen. Het boek is op basis van vele gesprekken met Tobias Reijngoud tot stand gekomen. 

>> Het nieuwe bankieren in top-10 beste economieboeken van 2009 

>> "Bankier met nieuwe moraal" (NRC-Handelsblad) 

>> "Snoeihard" (Ruud Lubbers over 'Het nieuwe bankieren' , Trouw)

>> Lees hier Volkskrantinterview over nieuwe bankieren 

>> "Toegankelijk geschreven" (VPRO-boeken, radio-1, maart 2010)

>> Bankiers zijn losgeraakt van hun kerntaken (managementliteratuur.nl)

>> "Diepgaand inzicht" (managementboek.nl)

>> Lees fragmenten uit dit boek

Te gast in Namibië: reisverhalen (2013)

Het eerste straatnaambordje dat ik zie vanuit de taxi onderweg van het vliegveld naar Windhoek, is dat van de Jan Jonkerstraat. Dit bordje had niet misstaan in de eerste de beste Nederlandse Vinex-wijk. Als de taxi verder rijdt, bekruipt me een licht teleurgesteld gevoel. Is dit nu Afrika, het continent dat van armoede en honger uit elkaar dreigt te vallen? Ik heb er toch geen vijftien uur vliegen opzitten om vervolgens straatnaambordjes te zien die ik ook in Nederland tegen het lijf kan lopen? Terwijl ik een beetje nukkig uit het raam tuur valt mijn oog ineens op een ander straatnaambord. Robert Mugabe Avenue. Mijn hart maakt een klein vreugdesprongetje, want als er íemand de corruptie en ellende van Afrika belichaamt, dan is het wel de president van Zimbabwe. En naar die potentaat vernoemen ze hier een straat. Er is nog niets verloren.

Dutch magic: gesprekken met Nederlandse topondernemers (2008)

Elke ondernemer en elke marketeer droomt ervan: een wereldmerk opzetten. Met een baanbrekend product de markt veroveren, niet alleen in eigen land, maar ook internationaal. Maar hoe doe je dat? In dit boek komen de drijvende krachten achter 25 Nederlandse succesvolle merken aan het woord. Tobias Reijngoud publiceerde in dit boek interviews met Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum), Rattan Chadha (oprichter modemerk MEXX), Victor van der Chijs (zakelijk partner van architect Rem Koolhaas), Geert van Kuyck (hoofd-marketeer bij Philips) en Ad van Wijk (directeur Econcern).